Maribel Servera guanya per primera vegada la Duplicada d’Estiu

Maribel Servera es proclamà per primera vegada guanyadora de la Duplicada d’Estiu, que arribava aquesta setmana passada a la seva cinquena edició. La Gran Nina de Manacor suma aquesta victòria a les seves tres Xàmpions, una ManaCup i una Matinal del Mundial Duplicat i esdevé així la primera jugadora hexacampiona de l’Scrabble de competició a Mallorca.

La cita, dirigida com els darrers anys per un Miquel Galmés eficient, tranquil i diligent, va començar amb puntualitat gairebé alemanya, només cinc minuts de retard sobre l’horari establert. Després d’una breu explicació per als no iniciats en aquesta modalitat, i per a un total de participants de 17, s’iniciava una Duplicada que no va patir daltabaixos tècnics com els d’altres anys.

Jugada 1

El primer faristol aportava un SURENYS de 50 punts que va deixar set líders al capdamunt de la taula. Esperança Martí, Joan Pascual, Maribel Servera, Aina Garcia, Mateu Xurí, Tomeu Riera, Antoni Llull i Xisco Truyols igualaren la perícia maquinal de l’Eliot. Entre els líders, tres guanyadors d’edicions anteriors: la Gran Nina de Manacor, el Sinatra Macianer i l’Educador de Can Reüll, que defensava el títol.

Jugada 2

També va ser prou secundada la segona jugada: XERREU, amb 37 punts, va ser vista per 8 jugadors però només deixava quatre líders al capdavant: Joan Pascual, Maribel Servera, Aina Garcia i Xisco Truyols. Els vetlaven de prop Esperança Martí i Mateu Xurí, amb 7 punts menys.

Jugada 3

Ningú va ser capaç de trobar un TOLIGUEU explicable pels canvis a la Gramàtica de l’IEC. Subjuntiu del verb TOLIR, de ressonàncies ausiasmarquianes, donava 90 punts que quedaren molt lluny dels 25 que aportaren els millors jugadors. La jugada deixava al capdavant de la taula Joan Pascual, Maribel Servera i Xisco Truyols. És curiós que en resultassin quatre zeros. Aina Garcia, Mateu Xurí i Tomeu Riera seguien els líders a poca distància.

Jugada 4

Només Antoni Llull i Xisco Truyols igualaren els 33 punts d’un aparentment senzill TIMBES. Això deixava el campió vigent com a líder en solitari, amb 145 punts, seguit de molt a prop per Maribel Servera i Aina Garcia. Tomeu Riera, Mateu Xurí i Lina Riera romanien a l’aguait.

Jugada 5

Mateu Xurí va ser l’únic que veié els 25 punts que aportava BOIE. Xisco Truyols, però, continuava imparable al capdavant, seguit de Maribel Servera i Aina Garcia. Seguien la gent del podi Mateu Xurí i Tomeu Riera.

Jugada 6

Fins a 9 jugadors trobaren els 28 punts de NUL·LES, una jugada que no suposaria gaire diferències al capdavant. El mateix triumvirat que en les jugades 4 i 5 continuava comandant. Xurí, Tomeu Riera i Lina Riera, a l’aguait.

Jugada 7

Arribava el segon bingo d’Eliot, un CONTESTIS senzill de 64 punts que 9 jugadors tornaven veure. Fallaven en aquest cas Tomeu Riera i Aina Garcia i això generava canvis al capdavant de la taula. Truyols i Servera, per aquest ordre, lideraven. Xurí, ara en tercera posició, recuperava les opcions de podi. Lina Riera se situava quarta per primera i única vegada a la competició. Aina Garcia baixava a la cinquena posició i apareixia Antoni Riera, de menys a més, a la sisena.

Jugada 8

Impossibles foren els 86 punts de TAPÍRIDS, segon bingo consecutiu. Maribel Servera i Aina Garcia foren les millors ara, però amb tan sols 32 punts. Truyols, Servera i Xurí seguien al capdavant. Antoni Riera, quart, se situava en una posició que ja no abandonaria fins al final. Aina Garcia i Lina Riera, cinquena i sisena respectivament.

Jugada 9

El tercer bingo consecutiu d’Eliot, GOJARIEN, de 71 punts, resultaria determinant per al desenvolupament de la partida. Només tres jugadors, Esperança Martí, Maribel Servera i Mateu Xurí, foren capaços de trobar-lo. El líder Truyols queia fins a la tercera posició, que seria capaç de mantenir fins a la darrera jugada. I Antoni Riera, malgrat el fiasco, es mantenia a la quarta. Esperança Martí se situava ara cinquena gràcies al gojós bingo, i Aina Garcia era sisena.

Jugada 10

Quart scrabble consecutiu de la màquina. Un ESCALARÀ amb escarràs, relativament senzill, reportà 64 punts a un total d’11 jugadors, entre els quals no hi hagué Esperança Martí. Així, Servera, Xurí, Truyols i Riera eren seguits ara per Lina Riera i Aina Garcia.

Jugada 11

Una jugada curta però de 50 punts, SECANY, va ser impossible per als 17 competidors. La debutant Àngela Cortès, Maribel Servera, Aina Garcia, Mateu Xurí, Joan Llodrà, Antoni Alzamora i Xisco Truyols arribaven, tanmateix, fins als 43 punts. Servera, Xurí, Truyols i Riera eren seguits ara per Lina Riera i Sebastià Llodrà, que entrava a la sisena posició.

Jugada 12

Ningú trobà els 38 punts de FURARÀ. Maribel Servera, Aina Garcia i Jaume Vives, també debutant, en sumaven 33. Antoni Riera sumava aquí un zero que esbucava qualsevol possibilitat de podi. Maribel Servera, Mateu Xurí, Xisco Truyols i Antoni Riera eren seguits ara per Aina Garcia en cinquena posició i Joan Llodrà i Lina Riera, que eren sisens.

Jugada 13

Enamora que 14 dels 17 competidors fossin capaços de trobar els 114 punts de la jugada més valuosa pel que fa a puntuació de la partida: ENQUADREU. Tots els capdavanters la trobaren i la classificació continuà aquí igual. Joan Llodrà, però, que no trobà el bingo centenari, queia dels llocs capdavanters.

Jugada 14

Només Antoni Riera va ser capaç de veure els 41 punts que donava VEDAM, però les diferències assolides en aquesta jugada foren mínimes. La classificació continuava, ara sí, igual, i fins a final de partida: Maribel Servera, Mateu Xurí, Xisco Truyols, Antoni Riera, Aina Garcia i Lina Riera.

Jugada 15

Tots els jugadors excepte Aina Garcia, sumaren els 56 punts del doble triple HI. Tanmateix, Garcia en sumava 54, fet que no va provocar variacions a la taula.

Jugada 16

Fins a 11 jugadors trobaren els 55 punts de CAÇO, entre els quals els 6 capdavanters. Els darrers faristols sempre esdevenen un embut plàcid per als qui van davant, que, afavorits pel tancament del tauler, igualen sempre les millors jugades dels rivals.

Jugada 17

LIBEM només reportava 22 punts, però ningú no la va saber veure. Joan Pascual, Jaume Vives i Xisco Truyols, en trobaren 20, així mateix. Sense canvis al capdavant.

Jugada 18

AZOS, de 27 punts, va ser vista per vuit jugadors, i un bon grapat més, que oblidaren la possibilitat del plural, en feren 26. Tot quedava, ja, dat i beneït. 17 punts separaven Maribel Servera de Mateu Xurí, que difícilment la podria atrapar. Al tercer caixó del podi els 60 punts de coll assolits per Xisco Truyols sobre Antoni Riera, li asseguraven també la tercera posició.

Jugada 19

APAN, de 23 punts, va ser vista per 9 jugadors. Tot i que la líder Maribel Servera no la va veure (21 punts), l’avantatge que tenia va ser suficient per imposar-se per 15 punts de diferència a Mateu Xurí i amb un percentatge del 84,9% respecte de la perfecció eliotiana. A 35 de la líder, quedava en tercera posició el campió de l’any passat, Xisco Truyols. Antoni Riera era quart, amb només 14 d’avantatge sobre Aina Garcia. Lina Riera, també molt regular durant tota la competició, va ser sisena.

Un total de 107 jugades de les 323 efectuades pel total de jugadors igualaren els mèrits de l’Eliot.

Esperança Martí: 6

Àngela Cortès: 4

Joan Pascual: 9

Maribel Servera: 9

Cati Sureda: 2

Aina Garcia: 7

Mateu Xurí: 11

Joan Llodrà: 4

Sebastià Llodrà: 4

Antoni Riera: 9

Jaume Vives: 2

Tomeu Riera: 5

Miquela Grimalt: 4

Lina Riera: 8

Antoni Alzamora: 7

Antoni Llull: 6

Xisco Truyols: 10

Entre i entre, un pa amb oli ben vitenc organitzat fins al detall per la gran Esperança Martí. A la fi, poc més tard de les deu del vespre, i només tres hores després de l’inici de la vetlada es repartien els guardons: un lot de productes de l’Herboristeria Farma Herbes per a la campiona Maribel Servera; un altre lot de la Farmàcia Sureda-Pedrals per al segon classificat, Mateu Xurí; i un exemplar del Corpus de Fraseologia de les Illes Balears donat per l’Ajuntament de Manacor.

Moltes gràcies a tots els participants, als qui ajudaren en l’organització del campionat, en la col·locació de taules i taulers, i també al Servei Lingüístic de l’Ajuntament de Manacor i a l’Escola de Mallorquí per la cessió del magnífic local del Molí d’en Beió. Ara, fins l’any que ve!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s