Pere Grimalt fulmina Antoni Riera i consolida el seu lideratge a la ManaCup, ara en solitari

Ja és oficial. El Zelador Ros competeix enguany per guanyar la ManaCup. Passades les set primeres rondes, Pere Grimalt es manté invicte al capdamunt de la taula. El nivell d’exigència de la competició s’eleva a cada ronda que passam i Grimalt va guanyar els seus dos matxs per un marge estretíssim de punts. Tot i els quatre bingos sumats davant Maria Moll, només superà la Llendera Portolana per uns escassos 25 punts. I més ajustada va ser encara la victòria davant Antoni Riera. La Ploma de la Verònica i Grimalt disputaven una partida que servia per dirimir no sols el lideratge del campionat, sinó també l’honor de ser-ne l’únic jugador invicte. La partida no decebé ningú. Alternatives al marcador, amb un Riera que començà molt sòlid amb dos bingos. En el terç central del matx, Grimalt remuntava posicions i contra les cordes Riera pegà una revinclada d’orgull amb un GUIARES que seria insuficient davant el millor joc final de Grimalt, ara nou líder en solitari.

Qui ha recuperat la forma perduda a la temporada passada és Maribel Servera. La Gran Nina disputà una de les millors partides del campionat davant Aina Vicens. El matx va ser taquicàrdic. Encetava Maribel Servera amb dos bingos a les dues primeres tirades, que reberen la resposta de quatre consecutius per part de la Computadora Felanitxera, que a la cinquena tirada liderava la partida amb una seixantena punts d’avantatge. La segona meitat de la partida va suposar un intercanvi de cops sord i duríssim. La Gran Nina col·locava un CORPRÈN de 66 punts que s’intuïa totalment insuficient per pal·liar la distància que havia pres Vicens, que respongué amb un NU de 16 punts que la deixaven amb 48 punts d’avantatge en una partida que moria irremissiblement. Sense peces, sense escarrassos, sense bingos, la Gran Nina de Manacor tragué el geni dels grans dies i sumà encara 28 punts amb DOPI i 18 amb LI per tancar. El llast del faristol restant de Vicens (7 punts) va ser determinant per tombar la balança cap al costat de Servera, que ara és segona a la taula classificatòria.

El tercer a la general és Jaume Rigo. L’Amo del CUM demostra un creixement exponencial cada dia que passa i en la seva tercera ManaCup ja és capaç de derrotar els jugadors més experimentats. Ho va aconseguir amb Joan Llodrà, que ha acabat sempre les seves ManaCups en posicions de diploma olímpic, i sobretot també davant Aina Garcia, l’actual campiona de la competició. El matx, igualadíssim, hagué d’esperar fins a la quarta tirada per veure el primer bingo, que caigué del costat de Rigo, que n’encadenà un altre amb un interessant OMETRIES. Garcia, però, pogué respondre amb sengles scrabbles, un dels quals va resultar ser un contundent MARCEJA de 92 punts. Amb lleuger avantatge per a Rigo, la partida s’estabilitzà i ambdós jugadors feren cinc tirades cercant el bingo diferencial. L’aconseguí la Màster Sènior, amb un VIATGERS de 78 que, una vegada rebuda la resposta de Rigo la deixaven només amb dos punts d’avantatge. Semblava que només podia sortir-ne vencedor qui tancàs, i així fou. De fet, després de jugar Rigo la final OL, de 13 punts, només el punt restant al faristol de Garcia tombà la partida del costat de l’Amo del CUM, que a tancat ronda enfilat al tercer caixó de la competició.

Quart és Antoni Riera que perdé amb Pere Grimalt com ja s’ha relatat més amunt, però pogué derrotar en una partida frenètica Mateu Xurí. S’enfrontaven dos membres del BigFour i ho feren amb solvència. Intercanvi inicial de bingos que a mitjan partida aconseguí desequilibrar Riera amb RECLUTIN. Un millor aprofitament de peces i parets per part del Matador del Tauler reequilibrà la partida, que arribà a les tirades finals amb lleuger avantatge per a Xurí. Només una arrissada podia salvar la desfondada que havia patit la Ploma de la Verònica durant el terç central del matx. Acorralat, Riera sabé aprofitar l’únic forat amb un PISPARÀS que arrissava i tancava la partida a favor seu.

El cinquè a la taula, atenció, és un altre component del BigFour. Joan Pascual ja acumula un diferencial de 810, el més alt del campionat, i frega els 500 punts de mitjana per partida. L’Arquitecte de les Lletres ha aprofitat bé l’any sabàtic i es mostra amb una solidesa que confirma la seva competitivitat incontestable. El campió de les dues primeres ManaCup s’ha imposat de forma contundent en aquestes dues rondes a Antoni Alzamora (188 punts de marge) i a Xavi Castelló (233 punts de coll). Amb aquestes xifres és el capdavanter d’una llista d’11 jugadors amb cinc triomfs.

El sisè classificat, també amb un diferencial potentíssim de 806 punts, és Mateu Xurí. Sobreviu, el Matador, amb totes les opcions, tot i la derrota davant Antoni Riera. I ho fa perquè salvà in extremis una partida que semblava que tenia perduda. Maria Moll. La partida va començar molt equilibrada. Moll, que renuncià a l’avantatge d’obrir el matx per canviar fitxes, prengué la iniciativa de la partida amb dos bingos, que tengueren la resposta de només un per part de Xurí. Arribaren a la vuitena tirada amb només dos punts de marge per a Moll, que prenia la iniciativa en el marcador amb un tercer bingo, un EMPANEN de 73 punts. Intercanviaren peces i jugades sòlides Moll i Xurí, Xurí i Moll. Mentre la Llendera Portolana avançava amb un AVENÇO de 36 punts, el Matador del Tauler es mostrava molt més justicier amb un QUERELLEN de 46 i un ACATO de 34 que pareixia premonitori d’una claudicació xuriniana. La darrera tirada de Moll va ser de 45 punts amb TAXI. 68 d’avantatge i les set darreres fitxes al faristol de Xurí, que respongué amb una bellíssima i fatal arrissada de 73 punts, POLEIXIN, per donar la polida final a una partida de les que fan història o salven un campionat.

El setè a la taula és Xisco Truyols. L’Educador de Ca’n Reüll és una garantia de joc, de punts i d’espectacle. Els dits més estàtics del campionat s’imposaren amb solvència a Bel Andreu. La Filòloga del Molí no va poder fer res davant l’allau de joc de Truyols, que va signar quatre bingos en aquesta partida, el millor dels quals IL·LUSTRES, de 86 punts. L’altra partida, però, la perdé Truyols davant Aina Vicens. La Computadora Felanitxera, seguríssima en el joc, dugué sempre la iniciativa de la partida i cercà els scrabbles amb paciència de formiga. Un, dos, tres… per afrontar amb un avantatge que semblava insalvable per a Truyols el darrer terç del matx. 135 punts d’avantatge tenia quan va fer la darrera tirada Vicens. Però el de Ca’n Reüll respongué amb un PISCAREN de 89 punts que li serví per arrissar i quedar amb la mel de la victòria als llavis… Perdé per 16 punts de diferència. Aquesta justíssima victòria de Vicens serveix a la Computadora Felanitxera per quedar en vuitena posició, la darrera de les que atorguen diploma olímpic.

Fins a 25 jugadors manegen una mitjana superior als 400 punts per partida i estam segurs que a les pròximes rondes aquesta xifra augmentarà perquè el nivell de joc mostrat fins ara és suprem.

Classificacions parcials

Joan Gelabert, amb 23 bingos i una mitjana de 3,29 per partida, continua liderant la taula del rècord d’Scrabbles, però ara empatat amb Roger Cosso, que n’ha signats 9 en dues partides. El tercer en aquesta taula és Antoni Riera, amb un menys, 22. Els jugadors més destacats en aquestes dues rondes a l’hora de col·locar les set lletres del faristol han estat el ja esmentat Roger Cosso (9 en dues partides), Antoni Riera (7), Joan Pascual (7), Aina Vicens (7), Andreu Fuster (7) i Jaume Vives (7).

El podi de la classificació de Millor Partida continua inamovible. Al capdavant, els estratosfèrics 640 punts de Xisco Truyols, seguits de Joan Gelabert amb 627 i Antoni Riera, amb 594.

En aquestes dues rondes, la millor partida signada ha estat per a Joan Pascual, amb 591 punts davant Antoni Alzamora. És la cinquena millor partida del campionat fins ara. Però és que l’altra partida jugada per Pascual, en aquest cas davant Xavi Castelló, ha estat de 563 punts. Qui també signava la seva segona partida de 500 punts aquesta temporada era Jaume Vives, amb una targeta de 552 davant Pau Riera, mentre que Roger Cosso en feia 540 davant Antoni Alzamora. També Maria Magdalena Matamalas (523) i Aina Vicens (504) assolien per primera vegada el mig miler de punts.

Remarcables són també els 413 de Francesc Vernet davant Lluc Cànovas, que superava així per primera vegada en aquest campionat els 400 punts. I absolutament meritoris els 368 de Xisca Nadal, que traspassava el llindar dels 300 per primera vegada, alhora que també aconseguia el seu primer triomf en aquesta ManaCup. La Font de les Llunes demostra constància i fortalesa i aquest resultat és auguri de grans noves partides. També ha traspassat aquesta frontera Marc Capó. El Vicari Ferrioler apuntava, precisament davant Xisca Nadal 335 que li serviren també per rematar el seu primer triomf. El segon consecutiu li arribaria davant Àngela Cuesta, amb 356. La millora en el joc de Capó fa pensar que ben aviat es consolidarà en la franja del top300. D’altra banda, la debutant absoluta Antònia Galmés s’estrenava amb victòria ajustadíssima davant Jordi Caldentey. La Doctora de Son Real, en la seva primera partida oficial ja obtenia 304 punts que han de suposar-li cent cavalls de força per continuar la seva singladura escrablística amb creixement continuat.

Entre les noves jugades centenàries hi ha un preciós DELISSIS de Joan Pascual davant Antoni Alzamora, que li va reportar 131 punts, la cinquena millor jugada del campionat fins ara. El XOCARES de Joan Llodrà davant Margalida Bonnín (104) no va ser suficient per pal·liar la sagnia que la Periodista Petrera va infligir al Conseller Republicà. Aquesta classificació continua liderada per l’ABAIXATS d’Antoni Riera (221), seguit de Mateu Mas amb DISSENYAT (212) i ENCAVALL, de Pere Grimalt (194).

Finalment, en l’apartat de Millor Partida Conjunta, són absolutament remarcables dues noves mil·lenàries. D’una banda, l’ajustadíssima victòria de Maribel Servera davant Aina Vicens (506-504, per a un total de 1.010), que es converteix en el segon millor matx conjunt del campionat, just per darrere els 1.063 d’Antoni Riera i Joan Pascual; i de l’altra el triomf incontestable de Roger Cosso davant Antoni Alzamora (540-463, per a un total de 1.003 punts). La tercera millor partida fins ara jugada es una altra mil·lenària, la que jugaren Bel Andreu i Antoni Llull (583-421, per a un total de 1.004). Cal dir que en aquestes dues rondes s’han jugat un total de 7 partides nou-centenàries per completar un total de 27 partides que ja han superat els 900 punts.

Dos nous fitxatges

Aprofitam aquest final de crònica per saludar Marga Gelabert i Joan Moragues com a nous flamants fitxatges del Club Scrabble Manacor. La seva incorporació situa la participació activa d’enguany a la ManaCup en un rècord mai vist a l’Scrabble nostrat: 64 jugadors en una competició regular! Gràcies i benvinguda Lletrista Florida, gràcies i benvingut Enginyer Cuixa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s