Antoni Riera derrota els germans Fuster i es proclama campió de la ManaCup per primera vegada

Vuit anys després ho ha aconseguit. Antoni Riera, present al podi de sis de les set edicions anteriors de la ManaCup, a la fi s’endurà la competició regular del Club Scrabble Manacor, la que s’ha disputat cada any i de manera ininterrompuda des de la fundació del club més dinàmic de l’Scrabble del país. 

Riera arriba al triomf una jornada abans d’acabar la competició i després de vèncer en doble duel fraternal els germans Fuster. De manera folgada s’imposà a Lluís. En canvi, amb Andreu, que tenia encara opcions fins i tot de campionat, les coses anaren més estretes. Tot i els dos bingos primerencs de la Ploma de la Verònica, Andreu Fuster es va refer de la situació i a mitjan partida després d’un bingo i una pedra ben multiplicada, se situava per davant en el marcador. La tensió es podia tallar amb un ganivet. Riera respongué amb un GALERIES que, automàticament replicà el Llumer de Ca les Biatrius amb un ESCARDÀS. 342 a 342. Després d’una tirada de transició per a ambdós jugadors Riera semblava prendre un avantatge gairebé definitiu, atès que s’acabaven les fitxes del sac, amb un ENCULEM senzill de 75 punts. Fuster, no obstant això, encara tendria temps de col·locar un altre bingo que no seria suficient per eixugar la diferència que havia obert Riera.

Amb aquest triomf, la Ploma de la Verònica s’assegurava el campionat, atès que dies abans, Mateu Xurí havia perdut davant Aina Garcia. Si Riera no perdia cap de les seves dues partides, Xurí era l’únic que podia arribar a la ronda final amb opcions de campionat, però per això havia de guanyar els seus dos duels. El Matador del Tauler encetà partida davant la Màster Sènior amb contundència. AMAGUES i ADELITIS atorgaven 100 punts de marge a un Xurí que no podia confiar-se davant una rival sempre temible. La competitiva Garcia s’acostà en el marcador amb un ESGRANAR ja a la tercera tirada. A partir d’aquí, un intercanvi sord de cops semblava mantenir l’avantatge per a Xurí. Dos zeros consecutius del glosador margalidà deixaren la partida en igualtat absoluta, que es mantenia amb dos bingos paral·lels dels dos titans del tauler. La sentència, però, arribà amb un AGREDÍEM de 89 punts per part de Garcia, que servia així en safata el títol a Antoni Riera.

Tant Garcia com Xurí, d’altra banda, resolgueren sense problemes els seus enfrontaments amb Maria Moll i Roger Cosso, respectivament. 

Sens dubte, però, la gran revelació d’aquest tram final de campionat ha estat Bel Llull. La Mestra Comera arriba a la Gran Ronda Final amb opcions de podi. S’imposà Llull amb autoritat inusitada i per sobre dels 500 punts a un Pere Grimalt que ha afluixat el ritme després d’haver liderat la competició en el tram inicial de la temporada. I encara més meritori va ser el triomf davant Andreu Fuster en una partida de perfil baix que es resolgué per només dos punts de diferència (381-379) a favor de la pletòrica Mestra Comera. 

A partir d’aquí, trobam  una llista de sis jugadors amb deu triomfs, encara amb alguna opció de podi que passaria sempre per una derrota de Mateu Xurí a la Gran Ronda Final. Joan Llodrà després de superar un mal segon terç de temporada, ha encadenat ara dos triomfs consecutius que l’han deixat a les portes del diploma olímpic. Ni Lluís Fuster ni Pere Grimalt pogueren fer res davant el joc recuperat del Conseller Republicà. 

També s’ha recuperat d’un lleuger defalliment a les darreres rondes amb triomfs de mèrit indubtable Xisco Truyols. L’Educador de Ca’n Reüll ha firmat amb Maribel Servera la millor partida conjunta de la història de la ManaCup. Mai s’havia traspassat la barrera dels 1.100 punts conjunts, i aquests dos fenòmens escrablístics ho aconseguiren. 635 punts per a Truyols; 513 per a Servera. Total: 1.148 mai vists fins ara a la ManaCup. El rècord el mantenien des del 2019 Joan Pascual i Sebastià Llodrà, amb 1.080. Truyols prengué en aquesta partida històrica l’avantatge amb tres bingos de sortida que li reportaren gairebé 200 punts de coll. A partir d’aquí, reacció de la Gran Nina amb tres bingos consecutius que la deixaren a només trenta punts del de Ca’n Reüll. Truyols, el que mou les fitxes amb els ulls, respongué de forma immediata després de tres tirades de letargia amb un ENGOLITS que tornava a deixar Servera a un scrabble de distància. La X i la H en els faristols de Truyols deixaren la partida sentenciada. L’Educador de Ca’n Reüll vencé també Jaume Rigo en una altra partida mil·lenària, mentre que, per paga, Servera també tombà el coll davant Joan Gelabert i perdia així tota opció d’optar al diploma olímpic. 

Qui també viu un gran final de temporada és Maria Gayà. La Mestra Castellera, que acumula en el seu historial tres diplomes olímpics, manté vives totes les possibilitats d’aconseguir el quart després d’imposar-se amb solvència a Bel Andreu, i amb enormes dificultats a una batalladora Esperança Martí. El matx entre Gayà i Martí es resolgué per només dos punts de diferència i gràcies a un bingo salvador de la Mestra Castellera a la penúltima tirada, un espectacular PUNESCA de 90 punts que bé pot valer un diploma. 

El darrer dels jugadors que tendria diploma (és vuitè) si les coses acabassin així seria Andreu Fuster. Per darrere ell, Joan Gelabert i Maria Moll mantenen també les opcions intactes amb 10 victòries. Mentre que més avall, i encara amb opcions de diploma segons el diferencial, hi ha una llarga llista de 9 jugadors, encapçalats per Joan Pascual, Antoni Alzamora i Bel Andreu. 

Precisament ha estat Alzamora un dels grans protagonistes d’aquestes dues rondes, en les quals ha sumat l’espectacular xifra de 9 bingos. El Joier Tranquil arriba a la Gran Ronda Final en plena forma. N’han sumats 8, Xisco Truyols, Antoni Riera i Aina Garcia. Aquesta classificació és liderada per un Roger Cosso espaterrant, amb 49 bingos i una mitjana de 3,27 per partida. Sembla que així com estan les coses només Joan Gelabert, amb 47, o Xisco Truyols, amb 45, l’en podrien desbancar.  

Justament Truyols és qui lidera la taula de la millor partida, d’on difícilment el podran moure, amb una impressionant marca de 640 punts. Mateu Xurí ha estat el cinquè jugador que traspassa la franja dels 600 punts en aquesta ManaCup. Merits especials per a Sebastià Llodrà (538) i Bel Llull (537) i també per a Maria Antònia Nadal (512). Un total de 36 jugadors han traspassat la barrera dels 500 punts almenys en una ocasió en aquesta ManaCup. També molt remarcables han estat els 396 de Maria Magdalena Sureda, que continua  progressant en el joc. 

La millor jugada d’aquestes dues rondes l’ha feta Jaume Rigo. L’Amo del Cum va signar un RECLAMIS de 140 punts que va resultar insuficient davant el rigor escrablaire de Xisco Truyols. Destacables són també els 128 d’un FINANÇAT preciós d’Aina Vicens; o el sorprenent JUERIES (116) de Pasqual Sánchez. Continua aquesta taula liderada per Antoni Riera, amb un ABAIXATS de 221 punts, i Mateu Mas, amb un DISSENYAT de 212. 

Pel que fa a les conjuntes. Tres mil·lenàries noves. A la  històrica ja mencionada de Maribel Servera i Xisco Truyols, també s’hi ha d’afegir la del mateix Truyols amb Jaume Rigo (1.038), que és la tercera millor del campionat; i la de Bel Llull amb Pere Grimalt (1.011). En total, ja s’han jugat 11 mil·lenàries a la temporada d’enguany. 

Ara venen dies d’alta activitat escrablística i social: dia 30 de juny tendrà lloc la GRAN GALA FINAL, amb partides finals de ManaCup  i ASSEMBLEA incloses. Dia 9 de juliol és el dia triat per al retorn del Ciutat de Manacor, que arribarà a la seva sisena edició, enguany a l’IES Porto Cristo. I de forma imminent anunciarem també les inscripcions per a la Xàmpions d’Estiu, que està a punt de començar. 

No s’hi val a badar!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s