
És el primer jugador que aconsegueix repetir guardó. En les cinc edicions anteriors hi havia hagut cinc campions diferents
Després de superar, a mitges, nombrosos problemes tècnics la partida a la fi, amb prop de mitja hora de retard, es va poder iniciar, a la tradicional seu del Centre de Cultura de Porto Cristo, gentilment cedit per l’Ajuntament de Manacor.
Joan Umbert, debutant en aquestes tasques, va resultar ser un màster sobri i diligent, d’una duplicada que després de quatre baixes de darrera hora, va comptar amb 13 participants.
(IDEEINE) La partida s’iniciava amb un primer faristol que no permetia floritures ni pel que fa a bingos ni a presència de pedres. Onze dels tretze jugadors localitzaren un senzill DEIEN de 16 punts que no servia per marcar diferències. On sí que ja es marcaren va ser a la segona tirada (EITCROU). La jugada mestra era NEURÒTIC (66). Fins a sis jugadors hi localitzaren bingo amb TORCÍEU. Aina Garcia, Beatriu Defior, Bel Llull, Jaume Vives, Roger Cosso i Mateu Xurí se situaven en primeres posicions.
(ASSPFEC) La tercera tirada de 27 punts que ningú no va trobar era un senzill PAF. Sí, però, que va servir aquesta tirada per començar a aclarir qui es posava al capdavant. Aina Garcia, Beatriu Defior, Roger Cosso i Mateu Xurí lideraven la taula amb 180 punts, 54 menys que l’Eliot.
(CDTISNA) La quarta ronda no va trobar tampoc ningú que localitzàs un inconegut CANDITS (81). Segons el DIEC2, CANDIR vol dir “adobar amb sucre o almívar”. Tanmateix, un bon grapat de jugadors hi trobaren un bingo de 78 punts, amb INDICATS. Antoni Riera, Aina Garcia, Beatriu Defior, Bel Llull, Bernat Amer i Mateu Xurí aprofitaven l’oportunitat. Qui no la trobava era Roger Cosso, que queia del quartet liderador. Garcia, Defior i Xurí lideren ara, amb només dos punts de marge sobre una pletòrica Bel Llull.
(ASNMNYRU) La presència de la NY en el cinquè faristol va fer pensar als jugadors en la possibilitat d’una multiplicació doble o simple i la majoria optaren per multiplicar el dígraf. Tanmateix, obviaren la presència d’un quàdruple que ignorava la NY. SUPERAM donava 40 punts, i pocs canvis a la general. Xurí feia un zero aquí i Aina Garcia (NYU, 34) feia deu punts més que Beatriu Defior (ANY, 24). La nova líder, per tant, era Aina Garcia amb un sol punt de diferència sobre una sorprenent Bel Llull (MENYS, 35), i amb 10 sobre Beatriu Defior.
(NNYSUEIB) Una altra jugada inconeguda, BESUNY, no va ser trobada per cap jugador, i donava 45 punts ben sucosos. L’emoció continuava a flor de pell. La majoria dels jugadors multiplicaren la NY i sumaren entre 31 i 37 punts. La Màster Sènior continuava liderant, ara amb tres de marge sobre Bel Llull, i 7 sobre Beatriu Defior.
L’aparició del primer escarràs provocà nous problemes tècnics, que pogueren ser resolts prèvia consulta amb el sempre diligent i sol·lícit Joan Montané, que atengué els precs d’auxili des de la distància.
(INERM?M) Així i tot, repetida la jugada, la presència d’un escarràs gairebé sempre sembla garantia de bingo. Hi era, amb un IMMIGREN (72) que no va trobar ningú. Les diferències eren mínimes. Aina Garcia semblava destacar-se, encara per només 7 punts, de les seves perseguidores en aquesta primera meitat de partida: Bel Llull i Beatriu Defior, que ara estaven empatades.
(A?VUNAS) La fortuna volgué que sortís el segon escarràs consecutiu en el següent faristol. Hi havia un DESNUAVA (80) que no va trobar ningú. Sí que molts, però, trobaren a part o banda un bingo. Els millors, els qui feren 75 punts amb ENVASAU. Un exultant Jaume Vives, Maribel Servera i Lina Riera s’endugueren el premi en aquesta ronda. Aina Garcia, però, no va trobar bingo, un fet que la defenestrà del lideratge, ara assumit per Mateu Xurí (357). El seguien Beatriu Defior a només 5 punts i la mateixa Aina Garcia, a 10.
(OTAGXPQU) Un faristol lletjot amb presència de la X, la Q i una O va poder ser aprofitat per molts de jugadors (8 dels participants) per marcar 103 punts que no donaven diferències importants a la taula. Entre el primer classificat, Mateu Xurí, i el cinquè, Antoni Riera, hi havia tan sols 14 punts de diferència. Tot i que tots els jugadors feren XOPAT, la jugada mestra, amb els mateixos punts, era XAPOT, adjectiu que significa “mancat de finor, d’esveltesa”.
(GBLQUAOL) Ara tocava aprofitar la Q heretada. Hi havia un QUALLO que només quatre jugadors trobaren amb 56 punts. Es tractava d’aprofitar el triple tot creant un XAPOTA prou arriscat, atesa la desconeixença del mot. Lina Riera en un nou detall de talent, Aina Garcia, Jaume Vives, rutilant, i Mateu Xurí la saberen veure. Xurí (594) continuava inamovible en el lideratge, ara seguit d’Aina Garcia (584) i, ja a més distància, Antoni Riera (562), que no va trobar el XAPOTA. En aquesta ronda va fer un zero Bel Llull, que es despenjava una mica així de la lluita del podi.
(BGRÇIRA) Gairebé tots els jugadors trobaren BRAÇA (78), que multiplicava doble i triple la Ç. A la taula, per tant, sense canvis significatius.
(GIRNLEO) L’onzè faristol contenia un bingo relativament senzill. Fins a set jugadors el trobaren i pogueren sumar els 71 punts de la jugada mestra. Aquí queia Aina Garcia, que hi feia un zero i es distanciava, ja molt avançada la partida, del líder Xurí, que ja menava un marge de 32 punts sobre Antoni Riera, i un més sobre Beatriu Defior.
(AEJDENIA) En aquesta tirada, l’ELIOT va demostrar per què és una màquina i va trobar l’únic bingo possible (NOIEJADA, 82). Els qui en feren més, en sumaren només 41 (amb JAN). Sense novetats a la taula, més que la quarta posició ja consolidada de Jaume Vives, després de les caigudes primer de Bel Llull i després d’Aina Garcia.
(IZESRET) No semblava un mal faristol aquest, tot i la presència de la Z, i molt més bo va resultar encara tenint el doble i el triple avinents per multiplicar la Z. Fins a 8 jugadors feren els 57 punts de la jugada mestra. Sense canvis, per tant, al capdavant de la classificació.
El tauler s’havia posat lletjot, molt tancat. Venien ara faristols bons que no es podien aprofitar perquè totes les vies aprofitables estaven tancades. En aquesta segona meitat de la partida, les diferències encara es minimitzaven més. I qui treia més profit dels faristols era qui més sabia trescar els racons del tauler, les caselles multiplicadores més amagades, les parets i tota aquesta part més tàctica de la duplicada eren ara determinants, més enllà de les floritures dels scrabbles.
(ORETIRL·L) Tothom hi veié un TIL·LER que només l’Eliot sabé col·locar. Els qui hi feren més punts, aquí, n’hi sumaren 26, amb AL·LOT. Va ser l’únic moment de flaquesa del líder Xurí que “només” en va fer 18 amb TIR. Encara, així i tot, conservava un amable coixí de 24 punts sobre Antoni Riera, i de 25 sobre Beatriu Defior. Una mica més enrere els perseguia encara Jaume Vives.
(ORRCIES) Que era de fàcil un CORRIES, i que era d’impossible de col·locar… L’Eliot trobà un CORIZES (30) inviable per als participants. Segons el DIEC2, “coriza”, “inflamació aguda de la membrana mucosa de les cavitats nasals”. Així i tot, encara alguns en feren 23 amb ECO o amb OCI, aprofitant el triple de paraula. En aquesta tirada, una lleugeríssima llenegada d’Antoni Riera (COR, 21) el relegà a la 3a plaça, en favor d’una consistent Beatriu Defior. Amb el tauler tancat, semblava ja impossible que Xurí perdés l’avantatge aconseguit.
(RRLETSG) Es tractava ja de saber trobar la millor paret, el millor raconet per treure tot el suc possible de faristols lletjos i tauler tancat. Ningú hi veié els 19 punts de REGELE. Sí que n’hi trobà, l’únic, 18, Bernat Amer, amb GETS. A la classificació ja no hi hauria canvis fins al final. Xurí, Defior, Riera. Tot i que la diferència entre aquests dos era només d’un punt.
(RSTSSAA) El que a l’inici de la partida hauria esdevingut molt probablement un scrabble, aquí era ara una miserable jugada de 16 punts, amb diferents opcions de joc que la majoria de jugadors trobaren.
(ARSSTHE) La partida moria però ho feia amb 53 puntots gràcies a la sobrevinguda H a les acaballes del joc. Sense canvis tampoc a la taula.
Hi hagué lletres encara per fer una tirada més (ERSST) i donar per acabada la partida. A la fi, Mateu Xurí campió, amb 907 punts i un notable 84,1% dels punts possibles; el seguiren Beatriu Defior (882, 81,7%) i Antoni Riera (879, 81,5%). Assoliren diploma olímpic, per aquest ordre, Jaume Vives (856), Bel Llull (833), Aina Garcia (820), Lina Riera (745) i Roger Cosso (692).
Tancaren la classificació, en novena posició Bernat Amer, seguit de Joan Melià, Francesc Vernet, Maribel Servera (que abandonà a mitjan partida) i Joan Cabalgante.
