Elegant, discret, regular. Joan Pascual és un jugador de traç fi, de tiralínies precís i estratègia mesurada. No és explosiu, ni temperamental. Calculador, fred, no es deixa dur pels embats contrariadors de la partida, que no donarà mai per perduda. L’arquitecte manacorí, sense fer renou, amb constància de formiga, es va imposar en la segona edició del Campionat Ciutat de Manacor, on va acabar com a únic jugador invicte de la competició.
A les nou i mitja del matí començaven a comparèixer els jugadors que havien de participar al campionat. Els esperaven vint-i-un taulers preparats, amb les lletres comptades, els fulls d’anotació i els rellotges a punt. A la sala de ball del Molí d’en Beió, tres taules: la que mostrava els trofeus i obsequis dels guanyadors, la del berenar i la picada i la taula de recepció, on els jugadors anaven confirmant la seva arribada. Amb pocs minuts de retard sobre l’horari previst, i una vegada donades les instruccions i consells als jugadors, es va fer el sorteig de primera ronda, totalment aleatori. Dins el bombo, els noms de 38 jugadors.
En el joc però hi hauria alguns acompanyants més. Alguns curiosos que volgueren saber què era un campionat d’scrabble, en Black, el canet de Carme Duch, que ens saludà amb més d’un lladruc durant les partides, i en Guillemet, que pogué abeurar-se de la llet de sa mare durant una de les partides.
L’atzar volgué que en aquesta primera ronda s’enfrontassin el campió i el subcampió de l’edició de l’any passat: Carles Cassanyes i Antoni Riera. Després d’un inici igualat amb un scrabble perhom, Cassanyes anà prenent avantatge amb multiplicacions regulars d’entre 30 i 40 punts, fins arribar a tenir un avantatge de 140 punts. La partida, però, patí un gir inesperat i Riera prengué revenja de la derrota de l’any passat amb tres scrabbles de tira, entre els quals un de centenari.
Per part seva Beatriu Defior, debutant en competició, vencia còmodament Antònia Riera, i Margalida Bonnín queia en partida roquera davant Maria Moll. Jorra Santiago, jugador d’aparicions esporàdiques, derrotava Aina Garcia, i Maribel Servera destrossava Maria Gayà fregant els 600 punts en la seva primera partida.
El primer líder de la competició va ser Joan Llodrà, seguit de Carme Duch, Joan Pascual i Mateu Xurí.
Segona ronda
Maria Moll queia de forma estrepitosa davant unaradiant Bel Andreu. A Beatriu Defior li bastaven dos scrabbles per superar els quatre de Mateu Xurí. Antoni Riera jugava la millor partida del campionat, amb sis scrabbles i 641 punts davant Carme Duch. Lina Riera derrotava Joan Llodrà amb una centenària amb la NY, la seva lletra preferida. Carles Cassanyes vencia Guillem Melis amb una partidassa de 634 punts i una OMBREL·LA centenària que seria la millor jugada del campionat amb L·L. Marosa Cons, debutant en competició, superava els 400 punts i guanyava davant el barceloní Jesús Rodríguez. I Aina Garcia superava els 600 davant Elisabet Vaquer. Finalment, Antònia Riera esclafava amb sis scrabbles el regidor Sebastià Llodrà.
La ronda acabava amb canvi de líder: Joan Pascual encapçalava, ara seguit d’Antoni Riera i del debutant en tauler Tomeu Riera.
Tercera ronda
Els resultats anaven depurant els emparellaments. El líder Xavier Albons superà amb comoditat el debutant en competició Tomeu Riera, que s’havia estrenat amb dues victòries a les primeres rondes. Bel Andreu, intractable, iniciava la partida amb Lina Riera amb quatre scrabbles de tira que la conduïren a fregar els 600 punts. El mateix li va passar a Beatriu Defior amb Joana Aina Roig: quatre bingos inicials que sentenciaren el joc a favor de la menorquina. Joan Pascual, a la fi campió, suava tinta xinesa per derrotar l’esporàdic Jorra Santiago. En una partida ajustadíssima Maribel Servera s’imposava per quaranta punts de diferència a Antoni Riera. I Margalida Bonnín, amb una altra partida roquera, vencia Maria Gayà. En duel de debutants, Maria Magdalena Matamalas s’imposava a Cati Cànoves, amb uns notables tres scrabbles. La glosadora principatina Mireia Mena, també debutant, vencé Llorenç Carreres amb dos scrabbles i uns notables 389 punts. Carme Duch vencia amb solvència Antònia Riera i Andreu Fuster donava una de les sorpreses d’aquesta ronda en guanyar Mateu Xurí per més de cent punts de diferència. Antoni Alzamora, també debutant, vencia Guillem Melis, i Maria Josep Carrasco derrotava Jesús Rodríguez. Lluís Celià s’imposava per un estret marge de catorze punts a Montse Mozo. Marta Servera arribava als 400 punts davant Elisabet Vaquer.
Quedaven només cinc jugadors amb tres victòries: liderant, Bel Andreu, que va demostrar haver recuperat el gran estat de forma de l’any passat; la seguien, per aquest ordre, el molinenc-palmesà Xavier Albons, Joan Pascual, Maribel Servera i una altra debutant en tauler, en aquest cas Beatriu Defior.
Parèntesi per dinar al Cafè Can Lliro, un dels nostres bar-seu. Gaspatxo, tumbet amb carn o amb ous i ensaïmada amb fruita. Reposam forces de cara a l’esprint final.
Quarta ronda
Xavier Albons feia valer la seva experiència davant Beatriu Defior i la derrotava amb setanta punts de diferència. Maribel Servera patia de valent per fer claudicar Bel Andreu. Joan Pascual recuperava el lideratge per no deixar-lo, amb una victòria solvent (200 punts de marge) davant Margalida Bonnín. Carme Duch continuava remuntant posicions en vèncer Maria Moll, i Aina Garcia vencia per setze punts de diferència Lina Riera, en una altra partida roquera. A Joan Llodrà no li bastaven quatre bingos per vèncer Antoni Riera, que hagué de menester superar els 500 punts per derrotar el regidor republicà. Lluís Celià vencia Joana Matas. I Mateu Xurí derrotava sense compassió Maria Antònia Guardiola, jugadora incorporada al torn d’horabaixa i debutant. Un altre duel d’incorporacions tardorals enfrontà Andreu Pasqual amb Ferriol Macip. El glosador s’imposà en una partida que no arribà als 300 punts per part de cap dels dos jugadors.
Arribaríem a la ronda definitiva amb tres jugadors invictes: Xavier Albons, liderant, seguit de Joan Pascual i Maribel Servera. El quart en discòrdia fou Carles Cassanyes, però ja amb una derrota, i per tant sense possibilitats de revalidar el títol.
Cinquena ronda
Màxima emoció. Maribel Servera encetava liderant el duel de titans amb Joan Pascual gràcies a un scrabble TÒRRIDES, però una PALESTRA centenària de l’arquitecte a la quarta jugda el deixaria en una situació d’avantatge que ja no abandonaria mai. Pascual s’imposaria finalment per mésde cent punts de diferència i gràcies a la derrota de Xavier Albons davant Carles Cassanyes s’alçaria amb el títol final. Cassanyes així, anava de menys a més per acabar en la segona posició del campionat. Bel Andreu, per part seva, derrotava Carme Duch, una de les jugadores principatines desplaçades expressament per a la disputa del campionat i que va fer un excel·lent paper. La filòloga manacorina, amb aquesta victòria, s’asseguraria el tercer lloc del podi.
Els debutants
Tot i ja ser una jugadora experta en Apalabrados i haver disputat el Mundial de Duplicada i la nostra Duplicada d’Estiu, la menorquina Beatriu Defior s’estrenava en competició oficial en modalitat clàssica, i ho va fer amb una actuació més que notable. Defior va acabar el campionat en sisena posició, amb una excel·lent mitjana de 464 punts per partida.
Un cas sensiblement diferent era el de la manacorina Maria Magdalena Matamalas. Feia escassament un mes que havia participat a la Matinal Lúdica d’Scrabble de Sant Jordi, i ha estat durant aquests trenta dies que s’ha entrenat a consciència. I segur que ha estat així, perquè Matamalas va ser la jugadora que va aconseguir treure més rendiment dels seus punts: amb una mitjana de 351 punts per partida va acabar vuitena en el campionat.
Per trobar una altra debutant en competició hem d’anar fins a la posició 23, on hi ha Marta Servera, la germana de la Gran Nina de Manacor va debutar amb dues victòries en cinc partides i va demostrar esperit competitiu.
Les decepcions
Ja se sap que de vegades el nostre joc és capritxós i genera resultats sorprenents. Tres jugadors que freqüenten podis i premis diversos de les competicions d’scrabble varen quedar aquesta vegada molt lluny de les seves prestacions habituals. Antònia Riera va acabar amb un parcial de 3-2, però amb un diferencial baix que la va deixar a la darrera posició, la quinzena, dels jugadors que acabaren el campionat amb tres victòries. Pitjor els va anar a Mateu Xurí i Maria Moll, que acabaren amb un parcial de 2-3. Tanmateix Xurí, fregà el top500 de mitjana i acabà el campionat amb 18 scrabbles, 3,6 per partida.
Les mitjanes
Dos jugadors acabaren el campionat amb una mitjana superior als 500 punts per partida: Carles Cassanyes i Antoni Riera. El nivell del campionat, en general, va ser més que notable, ja que, a banda d’aquests dos jugadors, un total d’11 superaren la mitjana dels 400, fet que demostra que el top10 de la classificació era un objectiu gens senzill d’assolir. De fet, d’entre els deu primers, només Maria Magdalena Matamalas va aconseguir-hi ficar el cap sense assolir la mitjana considerada de proficiència en el joc de l’scrabble.
Les millors partides i la partida més ajustada
Maria Magdalena Matamalas i la porrerenca Joanaina Roig protagonitzaren el primer empat de la història en les competicions del Club Scrabble Manacor. Partida roquera i molt ajustada que acabà amb empat a 340 punts.
Pel que fa a la millor partida del campionat, aquesta no arribà fins a la darrera ronda. Mateu Xurí, amb quatre scrabbles, una jugada centenària i 497 no en va tenir prou per fer tombar el coll a una incommensurable Maria Gayà que elevà el seu marcador fins als 521. Va ser l’única mil·lenària del campionat: 1018. Les altres quatre millors partides superaren totes els 900 punts (Joan Llodrà-Antoni Riera, 979; Antoni Riera-Carles Cassenyes, 967; Antoni Riera Carme Duch, 944; i Joana Aina Roig-Beatriu Defior, 940).
Cloenda
Amb mitja hora de retard sobre l’horari previst, tengué lloc el lliurament de premis, el qual comptà amb l’assistència de Norman Sánchez, del Taller de Dues Tintes, que pogué fer el lliurament del quadre que havia creat expressament per a l’ocasió i que se l’endugué el segon classificat, Carles Cassanyes. Agraïments a organització, col·laboradors, patrocinadors (Joan Riera Ferrari, Dues Tintes, Ignasi Galmés, Hiper Centro, Son Sureda Ric, Món de Llibres, Damià Timoner i Toni Alzamora) i especialment als assistents Joana Maria Melis i Josep Soler.
A la fi, 41 jugadors prengueren part en un moment o altre en la competició i disputaren un total de 85 partides. Sabadell, Molins de Rei, Barcelona, Palma, Porreres, Pòrtol, Petra, Santa Margalida, Son Macià, Cas Concos, Montuïri, Artà… i per descomptat, Manacor, hi foren representats. Tots queden convidats a tornar a la tercera edició del campionat, que de ben segur plantejarà noves fites i nous desafiaments i emocions. Moltíssimes gràcies a tots i fins l’any que ve!
Gran crònica del que va ser un gran campionat. Enhorabona a l’organització i a tots els participants.
M'agradaM'agrada