Miquel Sesé, campió del VII Ciutat de Manacor de Scrabble

Joan Llodrà i Octavian Mocanu l’acompanyaren al podi d’una competició que va comptar amb 37 participants.

El bicampió mundial de Scrabble en català, Miquel Sesé, que participava per primera vegada al Ciutat de Manacor, va proclamar-se ahir campió d’aquesta competició, després de guanyar cinc de les sis rondes disputades. L’acompanyaren al podi el local Joan Llodrà, i Octavian Mocanu, campió de l’edició del 2017.

Amb una participació lleugerament superior a la de l’any passat (a la fi hi participaren 37 jugadors) el campionat començava dissabte amb un lleuger retard d’un quart d’hora i sense assolir l’objectiu de ser el campionat més participat després de la pandèmia. Tanmateix, es percebia un dia intens, frenètic i emocionant, tal com va passar. Emoció fins a la darrera partida per escatir el campió.

17 taulers de joc encetaven la primera ronda al Molí d’en Beió. Amb un diferencial assolit de més de 300 punts, Carles Llull es convertia en el primer líder, seguit de la vendrellenca Marta Rovira i del local Joan Pascual. Aina Vicens donava una de les sorpreses d’aquesta ronda en imposar-se a Andreu Fuster, mentre que el vendrellenc Joan Sans també derrotava sorpresivament Xisco Truyols, un dels favorits locals. Marga Gelabert, jugadora en progressiu creixement, fregava els 500 punts i donava també la campanada en derrotar Esperança Martí.

A la segona ronda els aparellaments ja començaven a enfrontar alguns dels per al quadre d’honor final. Miquel Sesé només pogué guanyar amb una arrissada a Lina Riera, que el tengué contra les cordes durant tot el matx. El masnoví Adrià Maynés derrotava de forma ajustada el líder Carles Llull. Joan Pascual, vencedor de les dues primeres edicions del campionat tornava a guanyar, ara davant el debutant Josep Arias, i se situava al capdavant de la taula. El seguien ara Jaume Vives sorprenia Xisco Truyols amb 519 punts, en partida mil·lenària i emocionant, i Guillem Melis també traspassava la frontera dels 500 punts per derrotar Bel Llull.

S’encetava la tercera ronda, ja emocionantíssima amb 9 jugadors invictes. En partida tancada i molt defensiva, Octavian Mocanu derrotava el gran favorit Sesé. Joan Llodrà no tenia gaire problemes per imposar-se a Antoni Riera, campió del 2018. Aina Garcia, intractable, derrotava Marta Rovira fregant els 600 punts i Joan Pascual mostrava ambició de campió en superar Adrià Maynés. Andreu Fuster, sempre de menys a més, derrotava Roger Cosso.

Arribàvem al parèntesi per dinar amb Joan Pascual al capdavant de la taula i una mitjana de 548 punts. El seguien en posicions de podi una estratosfèrica Aina Garcia (584 de mitjana) i Joan Llodrà (450). A la quarta posició, el darrer dels invictes, Octavian Mocanu (398).

Havent dinat d’un variat gustós, els jugadors, encara amb 17 taules, reprenien les partides. A la taula central, Joan Llodrà continuava en el seu dia de glòria i derrotava per més de 100 punts Aina Garcia. Llodrà, pendent d’altres compromisos, tenia previst només jugar les rondes matinals, però ajustava horaris i continuava en competició. Octavian Mocanu, sempre fiable, derrotava Joan Pascual en una altra partida molt ajustada. Andreu Fuster continuava prosperant i ara derrotava Carles Llull. Esperança Martí travessava la tanca dels 600 punts davant Jaume Vives i Antoni Llull guanyava a Cati Sureda amb prop de 100 punts d’avantatge. Bernat Amer entrava en competició amb una partida de 617 punts davant Joan Cabalgante i Joan Moragues derrotava per un marge mínim Maria Antònia Llodrà en duel de professors.

D’aquesta manera, Joan Llodrà s’enfilava fins al lideratge de la competició, ara seguit d’Octavian Mocanu, encara també invicte, i de Joan Pascual, que encapçalava una llarga llista de nou jugadors amb tres triomfs.

A la cinquena, Joan Llodrà defensava el lideratge davant Octavian Mocanu. Tots dos es mantenien invictes. Un dels dos acabaria la ronda com a líder en solitari. La partida ja s’intuïa igualada en la carta de presentació, en intercanvi inicial de bingos. A partir d’aquí, intercanvi de cops i de pedres per part dels dos jugadors, que tancaven la cinquena mà amb només 10 punts a favor de Mocanu. Ara dos bingos consecutius del Conseller Republicà el posaven en franc avantatge. Mocanu s’hi tornava amb un bingo de contenció, que el deixava a cinquanta punts de la glòria. Llodrà canviava fitxes, no cobrava bingo i la computadora de Cerdanyola signava el tercer scrabble de la partida per prendre ara la iniciativa en el marcador. 379-384. L’intercanvi final de cops afavorí el líder Llodrà, que aconseguia tancar la partida i vèncer per només 24 punts, 18 dels quals provenien del faristol de Mocanu. Joan Llodrà, líder en solitari.

Mentrestant, en duel principatí, Miquel Sesé es postulava per al títol amb victòria folgada davant Adrià Maynés, i Marta Rovira demostrava una vegada més, ara davant Andreu Fuster, per què sempre és a la planta noble de tots els campionats. Arribava a la darrera ronda tercera. Antoni Riera derrotava Joan Pascual en duel local igualadíssim i d’altura. Roger Cosso, venint des de darrere, derrotava Aina Garcia i se situava, atenció, a la segona posició de la taula. S’afrontava la gran ronda final amb sis candidats a la victòria final. Sis? Ca! En un gir inaudit en la història de l’Scrabble, Joan Llodrà havia d’abandonar el campionat per acudir a altres compromisos ineludibles. Potser fins i tot sense jugar encara tendria opcions de podi, atès que tenia una victòria més que la resta de jugadors.

A la taula central Miquel Sesé, tot fiabilitat, s’imposava a Marta Rovira amb més de 100 punts de coll, acumulant un diferencial que li hauria de ser vital per assolir el campionat. En canvi, al costat, Octavian Mocanu i Antoni Riera vivien un duel ple de tensió i igualadíssim. La Ploma de la Verònica prengué la iniciativa a la partida amb dos bingos d’inici. Tanmateix, amb un bingo inicial i un altre a la quarta mà, Mocanu igualava l’enfrontament. Un zero incomprensible de Riera a mitjan partida era replicant per un RESERVEU de Mocanu que li donava per primera vegada la iniciativa en el matx. Faltava el gir de guió més espectacular. 345-370 per a Mocanu, que canvia les set fitxes del faristol. Després de dues tirades perhom que ho deixen tot igual, Riera aprofita l’únic racó de tot el tauler per fer el seu tercer scrabble del matx i cobra seixanta punts d’avantatge. Resten tres lletres dins el sac… Una de les quals, la L·L, que Riera haurà de mantenir sense jugar fins al final. Mocanu, impassible i calculador, fa caure la partida del seu costat per només 13 punts.

Una tercera partida mantenia un jugador amb opcions de podi. Roger Cosso, però, no pogué resistir l’empenta d’Adrià Maynés, que el superava per seixanta punts de marge. El Pastisser de Sarrià mantingué opcions fins al final de la partida. Venint de darrere, jugà un SAGETES que el deixaven per davant en el marcador. La resposta immediata foren 42 punts molt ben jugats de Maynés amb un OPOSEN de molt de profit. Cosso s’ho jugava a tot o res, però perdia, amb un zero a la darrera tirada que l’allunyava del podi. Una victòria per dotze punts de diferència en aquesta partida li hauria donat el títol!

En aquesta darrera ronda tenguérem la visita, i participació!, d’un il·lustre de l’Scrabble i de les paraules. Màrius Serra va jugar la seva partida d’honor davant Joan Moragues. El jugador manacorí va posar en dificultats l’emblemàtic enigmista.

Lina Riera confirmava el seu gran campionat amb una victòria final de mèrit davant Andreu Fuster i acabava finalment quarta, a més, com a jugadora amb més bingos del campionat, un total de 24, a quatre per partida, una dada a l’abast de pocs jugadors.

Xisco Truyols s’apuntava també a la darrera partida a la taula de trofeus amb una partidassa de 648 punts davant Joan Gelabert. Cinc bingos, un dels quals centenari, condemnaren el Dimoni de l’ATIB. Gelabert, però, no se n’anà fellò de tot, atès que en aquesta mateixa partida signava un espectacular OBLIQUATS de 122 punts, la millor jugada amb la Q. Aquesta partida, a més, amb un total de 1.098 punts conjunts, va ser la millor del campionat.

Joan Pascual, amb BROMARÀS, de 167 punts aconseguits en tercera ronda davant Adrià Maynés, va ser qui es va endur la millor jugada.

Carles Llull clavava gairebé 600 punts a Antònia Riera, un triomf que el deixava cinquè i, a més, com a primer classificat dins la categoria dels sub-1.200 de Barruf. Una circumstància similar a la de Marga Gelabert, que s’imposava a la darrera partida a Josep Arias per acabar com a 18a classificada i millor jugadora sub-1.000 de Barruf.

El Club Scrabble Manacor agraeix a tots els participants l’entusiasme i el bon ambient que propiciaren. Al Servei Lingüístic la col·laboració indispensable per a l’organització de l’esdeveniment. A Antoni Llull, pels avanços constants en l’aplicació per a la gestió de campionats i competicions escrablístiques. I als patrocinadors del campionat, les gràcies infinites: a l’artista Margalida Munar, a Ca n’Aina Teco, a Ca’n Garanya, al Vi de Son Vell, a Món de Llibres, a Càrniques Sunyer, a Formatgeria Es Collet, a Cocarroideceba i a Adrià Maynés. Sense vosaltres tampoc no hauria estat

Quadre d’honor

Campió: Miquel Sesé, 5-1. Diferencial: 514. Mitjana: 467

Subcampió: Joan Llodrà, 5-1. Diferencial: 308. Mitjana: 470

Tercer classificat: Octavian Mocanu, 5-1. Diferencial: 142. Mitjana: 426

Jugadora amb més scrabbles: Lina Riera, 24 (4 per partida)

Millor partida: Xisco Truyols, 648 punts

Millor jugada: Joan Pascual, 167 punts per BROMARÀS

Millor jugada amb la Q: Joan Gelabert, 122 punts per OBLIQUATS

Millor jugador sub-1.200: Carles Llull, 5è classificat. 4-2. Diferencial: 705. Mitjana: 443.

Millor jugadora sub-1.200: Marga Gelabert, 18a classificada. Diferencial: 34. Mitjana: 403.

Millor jugada conjunta: Xisco Truyols – Joan Gelabert, 1.098 punts (648-450)

Deixa un comentari